een zware wissel op iets trekken


een zware wissel op iets trekken 1.0

iets in hoge mate belasten; ergens veel van vereisen of vergen

Algemene voorbeelden


Wel wordt er een zware wissel getrokken op de zelfstandigheid van studenten: die moeten zich met weinig contacturen en veel keuzevrijheid te midden van vele medestudenten zien te handhaven.

http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/32/2/rechten.html,

Bovendien trekt de in hoog tempo toegenomen regel- en wetgeving een zware wissel op de parate kennis van (milieu)zaken, veiligheid en de daadwerkelijke toepassing hiervan in de praktijk.

http://www.vermeulen-bv.com/index2.html

'Wij kunnen niet accepteren dat anderen een zo zware wissel trekken op onze gemeente, dat vrijwel elke ontwikkeling onmogelijk wordt gemaakt', hield Naberman Van den Nieuwboer voor.

Meppeler Courant,

'Ik heb wel eens een dag vrij gevraagd, maar de politiek trekt toch een te zware wissel op mijn privéleven en gezondheid.'

Meppeler Courant,

Zowel de nieuwe veiligheidsproblemen in Europa (zoals Bosnië en de uitbreiding van de NAVO) als de telkens weer de kop op stekende handelspolitieke spanningen trekken een zware wissel op de Atlantische relatie, zeker nu de nieuwe meerderheid in het Amerikaanse Congres een harder en meer unilateraal getint beleid voorstaat.

NRC,